Wat kost Vilt?

Vilt is een veelzijdig materiaal dat in verschillende prijsklassen verkrijgbaar is, afhankelijk van verschillende factoren. Of je nu op zoek bent naar vilt voor een ambachtelijk project, kleding, interieur(decoratie) of andere toepassingen, het is handig om te weten wat de kosten kunnen zijn. In deze blog zullen we eens kijken naar wat vilt kost en welke factoren van invloed zijn op de prijs.

Type vezel

Een van de belangrijkste factoren die de kosten van vilt beïnvloeden, is het type vezel dat wordt gebruikt. Zoals in een andere blog eerder vermeld, is wol de meest voorkomende vezel voor het maken van vilt. Wol heeft unieke eigenschappen die het geschikt maken voor vilten, maar het kan ook duurder zijn dan andere vezels. Dit komt door de productiekosten en het feit dat wol een natuurlijke vezel is die moet worden verkregen uit schapen of andere dieren.


Daarnaast kan de kwaliteit van de vezel ook van invloed zijn op de prijs. Hoogwaardige wol, zoals merinowol, kan duurder zijn dan andere soorten wol vanwege de zachtheid en fijnheid van de vezels. Het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van de vezel invloed heeft op de eigenschappen van het vilt, zoals de zachtheid, duurzaamheid en isolatievermogen.


Maar naast de vezelkeuze en kwaliteit, speelt ook de dikte en dichtheid van het vilt een rol bij de prijs. Dikker en dichter vilt kan meer materiaal en arbeid vereisen om te produceren, wat de kosten kan verhogen. Aan de andere kant kan dunner vilt minder duur zijn, maar kan het ook minder stevig en veerkrachtig zijn.

Productiemethode van vilt

Een andere factor die van invloed kan zijn op de prijs van vilt, is de productiemethode. Handgemaakt vilt, dat met behulp van traditionele ambachtelijke technieken wordt geproduceerd, zal duurder zijn dan machinaal vervaardigd vilt. In dit geval zorgt het meer arbeid en vaardigheid bij handgemaakt vilt voor een verhoging van de kosten. Het kan echter ook unieke eigenschappen en een gevoel van authenticiteit bieden.

Merk van vilt

Daarnaast kunnen merknaam en de plaats van aankoop ook invloed hebben op de prijs van vilt. Sommige merken staan bekend om hun hoge kwaliteit en kunnen daarom hogere prijzen vragen. Ook kunnen prijzen variëren, afhankelijk van waar je het vilt koopt. In speciaalzaken en ambachtelijke winkels kan het duurder zijn dan in grotere warenhuizen of online winkels.

Bij Viltspecialist ligt de focus op kwaliteit en vakkundigheid maar ook klanttevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom vind je binnen ons ruime assortiment veel scherp geprijsde producten van topkwaliteit terug. 

Afmetingen en hoeveelheid

Tot slot kunnen de afmetingen en de hoeveelheid vilt die je nodig hebt ook de totale kosten beïnvloeden. Vilt kan worden gekocht in verschillende vormen, zoals vellen, rollen of per meter. De prijs kan variëren op basis van de grootte en de hoeveelheid vilt die je wilt kopen.

Ben jij op zoek naar vilt in een specifieke vorm of afmeting? Zoek dan snel en gemakkelijk via onze afmetingen-pagina door via deze filter op de gewenste afmeting te klikken en onze collectie hier te bekijken. 


Over het algemeen variëren de kosten van vilt van enkele euro's tot tientallen euro's per meter, afhankelijk van de genoemde factoren. Het is belangrijk om je budget in overweging te nemen bij het kiezen van vilt en te beslissen welke eigenschappen en kwaliteit je nodig hebt voor je specifieke project.


In conclusie, de kosten van vilt worden beïnvloed door factoren zoals het type vezel, de kwaliteit, de dikte, de dichtheid, de productiemethode, merknaam, de plaats van aankoop en de afmetingen. Het is raadzaam om prijzen te vergelijken en te bepalen welke aspecten belangrijk zijn voor je project, zodat je vilt kunt vinden dat zowel aan je behoeften als aan je budget voldoet.

Laat een reactie achter