Linoleum vloer tips en bescherming

Alles wat je moet weten over linoleum vloeren: onderhoud, bescherming en voorkomen van schade

Linoleumvloeren bestaan al een zeer lange tijd en blijven een populaire keuze voor zowel in woonhuizen als bij bedrijven en scholen. Ze zijn geliefd om hun duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en esthetische veelzijdigheid. In deze blog gaan we dieper in op wat linoleum vloeren precies zijn, hoe je ze kunt onderhouden, de beste manieren om ze te beschermen en wat de mogelijke oorzaken zijn van schade.

Wat is een linoleumvloer?

Linoleum is een natuurlijk materiaal dat hoofdzakelijk bestaat uit lijnolie, hars, houtmeel, kalksteen en pigmenten. Dit mengsel wordt op een backing van jute, vilt of canvas aangebracht en vervolgens geperst om een harde en duurzame vloerbedekking te vormen. Linoleumvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en afwerkingen, waardoor ze een veelzijdige optie zijn voor verschillende interieurstijlen. Met de techniek die gebruikt wordt om de nieuwe linoleum vloer te leggen, wordt er een andere coating gebruikt, waardoor deze wat dunner is dan voorheen. Dit is beter voor het milieu, maar uw vloer is wel kwetsbaarder, onderhoud uw vloer goed met onderstaande tips!

Hoe onderhoud je een linoleumvloer?

Het onderhoud van een linoleumvloer is vrij eenvoudig en vereist geen ingewikkelde procedures. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Beschermende viltjes onder meubels: Plaats viltjes/stoelpootdoppen onder meubelpoten om krassen en slijtage te voorkomen wanneer je meubels verplaatst. Viltspecialist biedt een breed assortiment aan om uw linoleumvloer te beschermen: Zelfklevend vilt of Stoelpootdoppen 
 2. Dweilen met een mild reinigingsmiddel: Gebruik een sopje van mild reinigingsmiddel en water om de vloer schoon te maken. Vermijd agressieve chemicaliën, omdat deze de afwerking kunnen beschadigen.
 3. Vermijd overmatig vocht: Te veel water kan schade veroorzaken aan linoleumvloeren, dus zorg ervoor dat je dweil niet te nat is tijdens het schoonmaken.
 4. Vlekken onmiddellijk schoonmaken: vlekken zoals olie, vet of rode wijn moeten onmiddellijk worden schoongemaakt om vlekken te voorkomen. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om de vlek voorzichtig te deppen.
 5. Regelmatig stofzuigen of vegen: Verwijder stof, vuil en losse deeltjes regelmatig om krassen te voorkomen.
 6. Periodiek onderhoud: Afhankelijk van de mate van gebruik kan het nodig zijn om de vloer periodiek te behandelen met een speciaal linoleum onderhoudsproduct om de glans te behouden en de levensduur te verlengen.

linoleum vloer beschermen?

Hoewel linoleumvloeren van nature duurzaam zijn, zijn er enkele extra maatregelen die je kunt nemen om ze te beschermen:

 1. Matten bij de ingang: Plaats matten bij de ingangen van je huis of ruimte om vuil en grit te verwijderen voordat het op de vloer terechtkomt.
 2. Gebruik van meubelviltjes: Zoals eerder vermeld, voorkomt het gebruik van viltjes onder meubelpoten krassen en beschadigingen aan de vloer. Wolvilt wordt veelal gebruikt onder meubilair dat niet intensief wordt verschoven. Dit is een natuurlijk product en bevat geen weekmakers. Voor stoelpoten, gebruik vooral doppen die zachter vilt bevatten. Deze zullen de vloer niet beschadigen.  Wij als Viltspecialist bieden een breed assortiment aan om uw linoleumvloer te beschermen: Zelfklevend vilt of Stoelpootdoppen 
 3. Vermijd scherpe voorwerpen: Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen zoals naaldhakken of scherpe meubelranden, omdat deze de vloer kunnen beschadigen.
 4. Regelmatig onderhoud: Door regelmatig schoon te maken en kleine reparaties uit te voeren, behoud je de kwaliteit en het uiterlijk van de vloer.

Punten die een linoleumvloer kunnen beschadigen

Ondanks de duurzaamheid van linoleumvloeren zijn er enkele factoren die schade kunnen veroorzaken:

 1. Schurende materialen: Harde materialen zoals grind of zand kunnen krassen veroorzaken als ze op de vloer worden gesleept.
 2. Chemische blootstelling: Agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel of ammoniak kunnen de afwerking van de vloer beschadigen, dus vermijd ze indien mogelijk.
 3. Overmatig vocht: Langdurige blootstelling aan water kan leiden tot zwelling en kromtrekken van linoleumvloeren.
 4. Zonlicht: Overmatige blootstelling aan direct zonlicht kan leiden tot verkleuring van de vloer. Gebruik indien mogelijk gordijnen of zonwering om de blootstelling te verminderen.

In conclusie, linoleumvloeren zijn een uitstekende keuze vanwege hun duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en veelzijdigheid. Door regelmatig onderhoud en het nemen van preventieve maatregelen kun je de levensduur van je linoleumvloer aanzienlijk verlengen en de schoonheid ervan behouden voor vele jaren.

Laat een reactie achter