Wat is Vilt?

Vilt is een bijzonder materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor verschillende toepassingen. Het is een soort textiel dat wordt gemaakt door vezels samen te persen en te verbinden, zonder dat daarbij garen of draad wordt gebruikt. Dit unieke productieproces geeft vilt zijn specifieke eigenschappen en maakt het een veelzijdig materiaal met talloze toepassingen.

De oorsprong van vilt

De oorsprong van vilt gaat ver terug in de geschiedenis. Het werd voor het eerst ontdekt door nomadische volkeren in Centraal-Azië, die merkten dat de wol van hun schapen veranderde in vilt tijdens het transport. Ze ontdekten dat door de wol te behandelen met warmte, druk en vocht, de vezels samen zouden krimpen en vergrendelen, waardoor een dicht en stevig materiaal ontstond..

Waar wordt vilt van gemaakt?

Vilt kan worden gemaakt van verschillende soorten vezels, maar de meest voorkomende is wol. Wol heeft unieke eigenschappen die het ideaal maken voor viltproductie. De krullende vezels van wol hebben kleine weerhaakjes die in elkaar grijpen tijdens het vilten, waardoor een stevige structuur ontstaat. Andere vezels, zoals zijde, hennep of zelfs synthetische materialen, kunnen ook worden gebruikt om vilt te maken, maar ze hebben niet dezelfde natuurlijke hechting als wol.

Het proces van het maken van vilt

Het proces van het maken van vilt is vrij eenvoudig, maar vereist geduld en handwerk. Het begint met het selecteren van de vezels en ze vervolgens te reinigen en te kammen om klitten en onzuiverheden te verwijderen. De vezels worden vervolgens in lagen gerangschikt op een vlakke ondergrond, waarbij ze in verschillende richtingen worden gelegd om een stevigere structuur te creëren. Vervolgens wordt warm water en zeep aangebracht op de vezels en begint het proces van vilten.


Door de vezels met de hand samen te persen en te wrijven, ontstaat er wrijving en warmte, waardoor de vezels gaan krimpen en in elkaar grijpen. Dit proces staat bekend als nat vilten. Het kan lang duren en vereist vaak herhaaldelijk rollen, kneden en persen totdat de gewenste dichtheid en stevigheid zijn bereikt. Na het vilten wordt het materiaal gewassen om de zeepresten te verwijderen en vervolgens gedroogd.

De voordelen van vilt

Vilt heeft veel unieke eigenschappen die het zo populair maken. Het is sterk en duurzaam, isolerend, geluiddempend en veerkrachtig. Het kan worden gebruikt voor kleding, hoeden, tassen, interieurdecoratie, ambachtelijke projecten en nog veel meer. Door zijn isolerende eigenschappen wordt vilt ook vaak gebruikt voor vloerbedekking, wandbekleding en meubelbekleding.

Bij Viltspecialist.nl vind je vooral viltjes voor onder meubels en meubelbeslag. Je hebt hierbij keuze uit zelfklevende viltjes, vilt met spijkers, vilt op rollen en nog veel meer! Binnen het assortiment meubelbeslag vind je bijvoorbeeld deurstoppers, hoekbeschermers en stootdopjes


Vilt is een materiaal dat met de hand gemaakt kan worden en waarbij traditionele ambachtelijke technieken worden toegepast. Het vereist vakmanschap en geduld om de gewenste resultaten.

Bij Viltspecialist ligt de focus op kwaliteit en vakkundigheid, daarom vind je binnen ons assortiment enkel scherp geprijsde producten van topkwaliteit die je zullen helpen bij het beschermen, verfijnen en ordenen van meubels en huisartikelen.

Laat een reactie achter